Eldre norsk kirkebygg

Eldre norsk kirkebygg

Alt begynner i Tønsberg!

Visste du at Tønsberg er Norges eldste by? Snorres Kongesagaer beskriver at den ble grunnlagt allerede før slaget i Hafrsfjord, i år 871, altså snart 1200 år siden. De siste hundre årene har den også vokst fra et lite samfunn til en by med nesten 40 0000 innbyggere. Den er også en av Norges mest populære turistbyer, blant annet fordi den har mange arkeologiske kulturminner innenfor sine grenser. Det mektige Osebergskipet, som i dag befinner seg på Vikingskipshuset i Oslo, er blant de viktigste funnene, og mange mener det bør flyttes tilbake til sitt funnsted.

Foruten å dra turister fra inn- og utland på grunn av sin rike historie og velbevarte arkitektur, er det heller ikke til å komme utenom at Tønsberg rett og slett er en herlig sommerby. Den årlige Slottsfjellfestivalen har vokst til å dra mer enn tolv tusen konsertgjengere hver kveld, fordelt på fem scener som elegant bruker landskapet i Tønsberg, etterfulgt av herlige sommerkvelder på de varierte klubbene i Tønsberg. mer info kan du finne her på www.slottsfjell.no. Om du ikke er festivalfan er det ingenting som er bedre enn å nyte en kald halvliter og ferske reker ved fjorden.

Norsk flagg i naturen

I Tønsberg ligger også Verdens Ende, kjent for sine svaberg og sitt vippefyr, og du kan oppleve flott natur i Færder nasjonalpark. Noen velger å se området fra hesteryggen eller på sykkel – en vakker opplevelse som gir nærhet til naturen. Turen er også kort til fantastiske Tjøme og Nøtterøy. Hva med å finne et sommerhus på AirBnB for et par uker i skjærgårdsidyllen?

Økende interesse for historie

Det er ingen tvil om at interessen rundt norsk historie har økt både blant turister og lokalbefolkningen i Tønsberg. Metoder for å grave frem og bevare kulturminner blir stadig bedre, og viljen både fra det offentlige og fra privatpersoner til å stille ut og vise dem frem til offentligheten øker. Med sterke røtter i vikingtiden, og alle epoker som kommer etter, er det ikke rart Tønsberg er en populær destinasjon for historiefrelste. Kombiner det med herlig skjærgård, så har du en vinneroppskrift.

Oslofjorden om kvelden

Tønsberg er en middelalderby, men vi kan ikke si sikkert eksakt hvor gammel den er. Snorre som et historisk dokument har vært uvurderlig for å kartlegge norsk historie, men den kan ikke regnes som en helt presis nedtegning, ettersom den ble skrevet flere hundre år etter mange av tingene den beskriver.

Det meste som er kunnet tidfestes av arkeologiske elementer i Tønsberg er ikke fullt så gammelt som Snorre-dokumentene beskriver, men er fra noen hundre år senere. grunnlaget for veier og bygg har vokst frem etterhvert som en liten gruppe mennesker vokste seg stor nok til at det kunne kalles en by (i gammel forstand), og også i moderne tid har Tønsberg vokst i hopp ved å slå sammen nærliggende tettsteder og kommuner. Nyt sommeren i en av Norges aller mest fascinerende byer – hvorfor ikke ta båten dit istedenfor bilen?

exploore